2013. április 22., hétfő

És akkor terülj, terülj ...desszertasztal.

Igazából desszertasztal mindig is volt. Csak nem így hívtuk. Emlékezzünk  csak a gyerekkori zsúrokra, ott is mindig többfajta sütemény közül lehetett torkoskodni a tortaevés előtt, közben ...és után. És az én nagymamám is mindig min. 3 féle süteménnyel várt bennünket, és Ő is az asztalra tette őket, tehát mi másnak nevezhetnék, mint desszertasztalnak. Persze most mi már sokkal színesebb, divatosabb, csinosabb, de ugyanolyan ínycsiklandozó módon örvendeztethetjük meg a vendégeinket.


1.tipp : Mennyi, az annyi?

A desszertasztalra általában 3-4 mini desszertet ajánlunk fejenként, ami 5-6 különböző süteményt tartalmaz. Ebből már mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Egyedi kívánságoktól függően, 500-1500 Ft/ fő.


emeletes torta cukorvirággal, csipke díszítéssel

Esküvőkön ez még kiegészül a 2-3 emeletes esküvői tortával, ami a magyar hagyományok szerint éjfél után kerül felvágásra, ezért a vendégvárás –vacsora-mulatság ideje alatt, az igazán finom sütemények el is fogynak. De hiszen ez a cél, nem de?

Születésnapokon lehet számolni 2-3 mini desszertet, ha az ünnepi torta a mulatság elején kerül felvágásra.

2.tipp: Mi, minden legyen?
Gondold végéig, hogy a vendégek mit szeretnének? Lesznek- e gyerekek? Minden sütemény elkészíthető "mini" méretben is.

cukor süti, cukorvirággal
díszített cupcake


3. tipp: Nem csak finom, hanem szép is? Ízek. Sütemények.Boldogság.
A desszertasztal színei harmonizáljanak, a díszítéssel. Egymáshoz illő színek vagy ugyanazon színek különböző árnyalatai (ombre)  teszik kerekké az egészet.

eperszörp | friss eper | eper tart

4.tipp: A tálalás.
Különböző nagyságú és magasságú tortaállványokon, más-más formájú tányérokon szervírozzuk az édességeket. Színes papírral bevonhatunk egyszerű kartondobozokat, „sosem használt” díszített tojástartókat, amivel tovább szinteket hozhatunk létre. Használhatunk még üvegeket, csatos befőttesüvegeket is.
rusztikus epertorta élővirággal, szivárványos tésztával

5. tipp: A háttér.
Ha van rá lehetőség, az asztal mögé készítsünk hátteret. Ezek lehetnek szatén szalagok, papír girlandok, papír rosetták, textíl zászlók stb…


6.tipp. Mi micsoda?
Érdemes kis táblákon feltüntetni, az ízeket vagy nevezzük el mi a süteményeket.

epres és habcsókos mini cupcake | csokoládés cupcakeHa Te is szeretnél egy desszertasztalt az esküvődre, egy szülinapra vagy csak egy mulatságra keress bátran.
email: info@pottyosbogreedesseg.hu

desszertasztal: Pöttyös Bögre Édesség
fotó: Renifotó
csipkés dekoráció: The P. Shop Fairy
csíkos szívószál: : JHcakes

1 megjegyzés:

  1. Elképesztően szép alkotás !.Ha nem veszed tolakodásnak akkor van valami a blogomon, amit szeretnék Néked átadni. :)

    VálaszTörlés